Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

Photo
RELEASED

Public Beta - FTX Day Night Switcher - Can double your FPS



  • This topic is locked This topic is locked
141 replies to this topic

#41 Tim Harris

Tim Harris

    Scenery Developer

  • Orbx Developer
  • PipPipPipPipPipPip
  • 13,489 posts
  • LocationBlue Mountains, Australia
  • Order #:N/A

Posted 19 October 2011 - 11:22 PM

You only need to click the 'Day' button once, and unless you reinstall an FTX region it will stay as is until you change it

sig_developer.png
[email protected] - P6T - GTX670 - 24GB ram - Windows 7 64bit - P3DV2.3
Latest product released: AYPY Jacksons International Airport for FTXGlobal
For a complete list of my released products visit:
http://www.orbxsyste...322-tim-harris/


#42 Wolter van der Spoel

Wolter van der Spoel

    Orbx VIP

  • Administrators
  • 17,212 posts
  • Location15km north of EHHV ~ The Netherlands
  • Order #:Staff

Posted 19 October 2011 - 11:22 PM

it will "Automagically" place two shortcuts on your desktop", one for the "day settings and one for the "night settings"
Cheers,
Wolter
sig_mod.png
System: i7 2600K @ 4.7G ~1,345V| Asus P8Z68 deluxe | Corsair Hydro H100 | Mushkin Redline 8G @ 1600MHz CL7 ~1,65V | Gainward GTX580 Phanthom 3Gb | 340.52 Beta drivers | nVidia Inspector 1.9.7.2 | 1x Vertex 3 120G for OS | 1x Samsung 840 500G for FTX_fsX | 1x Samsung 830 256G | 1x Velociraptor 600G | 3x WD 500G | CM Pro Gold 1000W | CM HAF-X | Logitech G15 Blue edition | G940 Flight System |LG Flatron E2711T 27" | Iiyama ProLite E2409HDS 24" | W7 pro SP1 x64 EN | fsX + Acc + all FTX sceneries + OZx + REX_Essentials_OD + FSGX2010 + FSGW

#43 GrayRider

GrayRider

    Life Member

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 582 posts
  • LocationTucson,Arizona

Posted 19 October 2011 - 11:33 PM

OK.I just thought everything would go back to normal operation automaticly until I restart start one of the two desktop icons,kind of like REX etc.

THX

GrayRider

Thermaltake Armor Full Tower, ASRock Z68 Extreme 3 Gen 3, Intel i7 2600K SandyBridge 3.4 GHz - OC to 4.6 GHz, Corsair H70 Hydro CPU cooler, 16 Gigs of GSkill Ripjaw DDR3 - 1600, EVGA GTX570HD, 2500 MB of GDDR 5, 2.5GB, Corsair TX850 P/S, HT Omega 7.1 sound, AData S510 SATA III 120 GB SSD for boot drive, OCZ Vertex4 512 GB SATA III for my FSX drive, Samsung 2TB 7200rpm SATA II for backup, Monitor - BenQ XL2420-B 24" ultimate LED Gaming Monitor.

 FSS0306989 (KTVL)
ftxcustomer.png


#44 micgrech

micgrech

    Senior Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 459 posts
  • LocationMelbourne, Australia

Posted 20 October 2011 - 01:48 AM

I run the external frame rate limiter locked @ 30 fps. I presume I should increase this? Problem is, I can't remember how!

Can anyone help please??
Latest Purchase - Prepay essendon #126508
FULL SUITE OF FTX PRODUCTS!

Intel Core I7 920 @ 4.0GHZ , 12GB DDR3 1600 RAM, GTX 580 1 GB DDR3 Video Card, Windows 7 - 64 BIT, FSX Acceleration, TrackIR 5, Saitek Yoke/pedals/switch/multi/radio panels, Matrox TH2GO,Simtouch Plus, EZDock.
Posted Image

#45 peacedivision

peacedivision

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 84 posts

Posted 20 October 2011 - 02:00 AM

HUGE improvement around KSEA, from 15/18 with stutters to 30fps perfectly smooth with an external limiter. Also not a huge loss of realism for me since I still have UTX lights on. Very nice! :)

FSS Order #28823 - FTX Australia SP3 DVD
No need to list every product/order - I own (almost) all of them  :)
i7 4770K @ 4.3ghz - 16gb DDR3 - GTX770 2gb - Win7 x64


#46 Griphos

Griphos

    Life Member

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 885 posts
  • LocationHill Country of Texas

Posted 20 October 2011 - 02:00 AM

I don't think you need to increase it. 30FPS is very fast and smooth. You won't be able to tell the difference between that and 40 or 50. And keeping it at 30 will leave headroom for other processes.

AU Blue-35768

cub_1.jpg

 

#47 dannybobmusic

dannybobmusic

    Senior Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 152 posts
  • LocationEureka, California

Posted 20 October 2011 - 02:15 AM

I got very little to no gain around KSEA depending which direction I'm facing. Normally its 12/15 fps and now its 13/17 fps. I think my biggest hold up is my graphic card.

PNW#FSS0076013
NRM#FSS0088248

NCA#FSS0269525
7s3#FSS0078416
3W5#FSS0083357
1S2#FSS0083357
WA56#FSS0083357
WA79#FSS0083357
KORS#FSS0085787
FTXGlobal#FSS0222332

FTXGlobalVector#FSS0260462

 

Computer: i7 2600k, OC 4.5ghz, P8Z68-VPRO/GEN3, 16GB 1600mhz ddr3, Corsair 750wHX750, GTX580, Hyper 212 plus cooler.


#48 GlennH

GlennH

    Life Member

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 640 posts
  • LocationGananoque, Ontario

Posted 20 October 2011 - 02:41 AM

Great results for me.......74S seems better too.

i7 2600k @ 4.6 Ghz (1.33v)
MSI 770GTX OC Edition
8 GB Mushkin Redline @ 2133 mhz
1 x 1 TB Seagate 7200.12 HD (data drive)
1 x Crucial M4 128GB SSD (Win 7 Install)

1 x Sandisk Ultra 256GB SSD (FSX Install)
Corsair TX750 PSU
Corsair H70 CPU Cooler
Corsair 600T Case
Windows 7 64

 

 

FSS0105054 

 

 

 

 

 

 

 

 


#49 kamarad

kamarad

    Senior Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 132 posts

Posted 20 October 2011 - 02:50 AM

No change in fps despites several try with or without over ksea.


FSS0140410 - New Zaeland South Island
FSS0145635 - NA Blue Pacific Fjords
FSS0091164 - NA Blue Pacific Northwest
FSS0114180 - NA Blue Northern Rocky
FSS0145635 - NA Blue Central Rocky Mountains
FSS0131869 - NA Blue KBVS Skagit Regional
FSS0145635 - NA Blue S43 Harvey Field

No matter if it's real (summer) or sim (winter) - A Warrior is a Warrior.... Proud supporter of flight sim since FS1.

Posted Image

Based CYQB summer, CST7 winter....

#50 Heiko Glatthorn

Heiko Glatthorn

    YRED, YHBA, 1S2, 3W5, KORS, 2WA1, S43, 0S9, W16, NZMF, EGTF

  • Orbx Developer
  • PipPipPipPipPipPip
  • 12,081 posts

Posted 20 October 2011 - 03:20 AM

For those who see no difference, could you please check if the poles are really gone ? If this doesn't increase FPS noticeable you might have a serious bottleneck (either hardware, drivers, bandwidth or FSX settings other than autogen).

Like i mentioned, for the first time ever i am able to run unlimited FPS (no limiter). The FPS variation hovers around 5% average which is very low and very smooth. Even when the variation goes up at more detailed areas, the FPS are so high that i barley notice any stutters. It's a new experience indeed - TrackIR is very responsive and landing an aircraft with 40 FPS instead of 20 is something else...
I should add that i use the latest nVidia beta drivers. Not sure if those make a difference as well.

Btw, P3D is running incredible with this feature 8)

Cheers
Heiko
sig_developer.png

3930K - 4.8 Ghz, water cooled | ASUS P9X79 | G.Skill 16GB @ 2400 MHz | 2x Intel X25-M G2 160 GB SSD | Corsair AX1200i | ASUS GTX780-DC2OC | Win7 Ultimate 64

 


#51 dannybobmusic

dannybobmusic

    Senior Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 152 posts
  • LocationEureka, California

Posted 20 October 2011 - 03:52 AM

Well, I checked and the poles are really gone. Kind of depressing without the night lighting. Anyhow I retested with the default cessna. 15.8-19 with night lighting and 16-20.9 without in KSEA. About a frame and a half. A difference but not much of one. Again, I suspect I need a new graphics card.

PNW#FSS0076013
NRM#FSS0088248

NCA#FSS0269525
7s3#FSS0078416
3W5#FSS0083357
1S2#FSS0083357
WA56#FSS0083357
WA79#FSS0083357
KORS#FSS0085787
FTXGlobal#FSS0222332

FTXGlobalVector#FSS0260462

 

Computer: i7 2600k, OC 4.5ghz, P8Z68-VPRO/GEN3, 16GB 1600mhz ddr3, Corsair 750wHX750, GTX580, Hyper 212 plus cooler.


#52 John Venema

John Venema

    Orbx CEO

  • Topic Starter
  • Administrators
  • 21,374 posts
  • LocationHampshire UK
  • Order #:Staff

Posted 20 October 2011 - 04:31 AM

People's mileage is going to vary with this.

For example, I hardly see any difference at all, but I have the same hardware as Tim, except he's got a GTX480 and I have a GTX580. Other than that, same OS, CPU, clock speed etc. His frames double, but I get about another 2-3.

Heiko and Patrick get a massive boost, but other Orbx team members get little to none.

So it's not the magic cure for everyone, but definitely substantially beneficial to many :)
Regards,
JV


#53 Misha Cajic

Misha Cajic

    Orbx Developer

  • Orbx Developer
  • PipPipPipPipPip
  • 2,485 posts
  • LocationSydney, Australia
  • Order #:N/A

Posted 20 October 2011 - 06:14 AM

Ok tried this out at YSSY, autogen at 'normal'. I did not put my FPS slider at unlimited sice it causes extreme blurring. During the middle of the day, no clouds, with the FTX 'night' mode, I'm getting 14-20fps. I then put the daytime mode on, and in most areas it could stay consistently between 20-30fps, with some exceptions, but with those exceptions it would only drop down to as little as 17fps! Of course if I put the slider to unlimited the FPS difference would be greater, but I don't want to sacrifice visual quality for FPS :). In the rural areas though, I already had awesome performance at 'dense' (locked at a consistent 30fps!) This won't make much of a difference there though.
Thanks a lot for this!

Cheers,
Misha
sig_developer.png
Airports: 05S Vernonia, 11S Sekiu, KTVL Lake Tahoe

Regions: NCA

 

Core i7 3770K Ivy Bridge @ 4.4GHz, Gigabyte GTX 670 Windforce 2GB OC 1.06ghz boost 1.2ghz, Corsair Vengeance 16gb 1866mhz DDR3 RAM, ASrock Z77 Extreme4, 2 x WD Blue 1TB 7200rpm HDD, Corsair H80 Liquid CPU cooler, Corsair PSU TX850W, CoolerMaster HAF 912 case, Asus 24" LED monitor


#54 fiftysix

fiftysix

    Life Member

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 6,392 posts
  • LocationLondon

Posted 20 October 2011 - 06:26 AM

Awesome indeed!

Everything maxed out, apart from water being highx2

Flight over Vancouver with real weather updates. Frames locked at 25fps and there they stayed throughout!.... Track IR more responsive and hardly any stuttering... wow!!

You guys are awesome, thanks :)

Alienware Aurora; Intel i7920@ 3.4ghz, 3 GB EVGA NVIDIA GeForce GTX680 graphics, 6GB 1600MHz C7 Patriot DDR3, 500GB Serial ATA HD (7200RPM), Windows 7 premium 64bit, Samsung 22" 120 Hz 3D monitor 2233RZ

 

P3D2.2, REX +, Opus

FTX NCA 


#55 wolfko

wolfko

    Life Member

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 811 posts
  • LocationInnsbruck, Austria (LOWI)

Posted 20 October 2011 - 07:19 AM

I get an FPS improvement of approx. 20 – 30 % over Saettle with my old system. However I definitely get a lot more blurries now. Not only blurries, also autogen and mesh have problems to catch up. Last night the only way to get rid of the blurries was to hit the scenery refresh button. (Circling on the spot for minutes did not help, not even to pause the sim for 5 minutes.)

It seems to be the same issue which BiggerBoat describes in his post on page 1 of this thread.

Anyway many thanks orbx for your constant efforts to improve the flightsim experience and to provide such utilities for free.

I’ll do some more testing tonight

Cheers, Wolfgang

  Cheers, Wolfgang

 

 

ftxsupporter.png

FSS0054456, PCAviator # 1700 DVD FTXAUSSP4, AS DVD KWYS, AS DVD KSFF, AS DVD KJAC, AS DVD NZNI


#56 Heiko Glatthorn

Heiko Glatthorn

    YRED, YHBA, 1S2, 3W5, KORS, 2WA1, S43, 0S9, W16, NZMF, EGTF

  • Orbx Developer
  • PipPipPipPipPipPip
  • 12,081 posts

Posted 20 October 2011 - 07:22 AM

I get an FPS improvement of approx. 20 – 30 % over Saettle with my old system. However I definitely get a lot more blurries now. Not only blurries, also autogen and mesh have problems to catch up. Last night the only way to get rid of the blurries was to hit the scenery refresh button. (Circling on the spot for minutes did not help, not even to pause the sim for 5 minutes.)

It seems to be the same issue which BiggerBoat describes in his post on page 1 of this thread.

Anyway many thanks orbx for your constant efforts to improve the flightsim experience and to provide such utilities for free.

I’ll do some more testing tonight

Cheers, Wolfgang



Wolfgang, what kind of tweaks are you using ? FPS locked or unlimited ? With or without limiter ?

Cheers
Heiko
sig_developer.png

3930K - 4.8 Ghz, water cooled | ASUS P9X79 | G.Skill 16GB @ 2400 MHz | 2x Intel X25-M G2 160 GB SSD | Corsair AX1200i | ASUS GTX780-DC2OC | Win7 Ultimate 64

 


#57 wolfko

wolfko

    Life Member

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 811 posts
  • LocationInnsbruck, Austria (LOWI)

Posted 20 October 2011 - 07:31 AM



Wolfgang, what kind of tweaks are you using ? FPS locked or unlimited ? With or without limiter ?


Hello Heiko,

Now that’s what I call a quick response!! :)

I have set the internal limiter set to 25.

Tweaks
Autogen trees at 800 per cell , autogen buildings 600 per cell (or the other way round, I’ll check once at home tonight). In the sim I have set autogen to very dense.

Fiber Frame fraction at 63. I use this rather high setting, because in the past I had the impression that it really prevented from blurries.

Cheers, Wolfgang

  Cheers, Wolfgang

 

 

ftxsupporter.png

FSS0054456, PCAviator # 1700 DVD FTXAUSSP4, AS DVD KWYS, AS DVD KSFF, AS DVD KJAC, AS DVD NZNI


#58 Frank .A

Frank .A

    Senior Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 391 posts

Posted 20 October 2011 - 07:33 AM

Well done Tim.

An impressive boost to framerates here.

Tested at YSSY with autogen at dense. Framerates went from 56 to 80. A 40% improvement.

I notice this is modifying the miscellenous_lib_orbx.bgl. Is it just replacing the lightpoles with FX models with lightpoles without FX models or are the lightpoles with FX being completely removed?

Ant,
What are the specs of your system (I'm surprised to see someone getting those framerates in Sydney) if possible?
P.S: Those airports you develop are really nice! I recommend them to anybody who Is a FSX newbie.
YPEC FSS113037 YBAS FSS135151
AU SP4-Bought at Avalon 2011 YCNK FSS153914 YBCS FSS157425
My specs: Intel Core I7 2600 @3.4ghz|6GB Corsair RAM|ASUS GTX560 1GB|OCZ Vertex 2 120GB|Antec 300 case|Gigabyte Z68XP-UD3 mobo| Seagate 7200rpm 1TB HDD
Posted Image

#59 Heiko Glatthorn

Heiko Glatthorn

    YRED, YHBA, 1S2, 3W5, KORS, 2WA1, S43, 0S9, W16, NZMF, EGTF

  • Orbx Developer
  • PipPipPipPipPipPip
  • 12,081 posts

Posted 20 October 2011 - 07:37 AM

Just saw that you use Dual Core, yeah that's tricky sometimes. Just as a test - could you slash out (with //) the per cell tweak and the fiber tweak and check if the agn and terrain returns to normal ? You might need set agn to dense though.

Cheers
Heiko
sig_developer.png

3930K - 4.8 Ghz, water cooled | ASUS P9X79 | G.Skill 16GB @ 2400 MHz | 2x Intel X25-M G2 160 GB SSD | Corsair AX1200i | ASUS GTX780-DC2OC | Win7 Ultimate 64

 


#60 manta

manta

    Life Member

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 855 posts
  • LocationLIRU

Posted 20 October 2011 - 07:48 AM

So far I didn't have any improvement in fps, but with the ext limiter everything went as smooth as never before. I'll keep on testing.

Just the last one! Order FSS0306812

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Also tagged with one or more of these keywords: RELEASED

1 user(s) are browsing this forum

0 members, 1 guests, 0 anonymous users